Return to site

Zuid-Afrika in 3 uitgelezen boeken

Literaire zomeractie van Hartklop i.s.m. boekhandel De Kleine Johannes

· Boek en cultuur tips

Omdat de zomer een ideaal moment is om te lezen, heeft Hartklop samen met De Kleine Johannes drie knappe Zuid-Afrikaanse actieboeken geselecteerd in drie verschillende genres. Om het lezen nog wat aangenamer te maken, krijgen de Hartklopleden deze boeken extra voordelig.

Misdaadroman

Duivelspiek

Auteur:Deon Meyer

Winkelprijs 9.99 euro

Hartklopactieprijs: 8 euro

Inhoud:

Wie is de mysterieuze persoon die het recht in eigen hand neemt? De anonieme wreker die in de pers al snel de bijnaam Artemis krijgt, omdat een getuige een vrouw met een speer meent te hebben gezien op de plek waar een vermoorde pedofiel is gevonden?

De politie kan uiteraard niet passief toekijken en zet de ervaren inspecteur Bennie Griessel op de zaak. Maar Griessel wordt geteisterd door zijn eigen persoonlijke problemen. Een kidnapping van een kind leidt tot de ontknoping en een schokkend einde...

Deon Meyer is een Zuid-Afrikaanse misdaadauteur van wereldklasse.

*

Non-fictie

Kleurenblind

Auteur: Trevor Noah

Winkelprijs 20.99 euro

Hartklopactieprijs: 16.95 euro

Inhoud:

Trevor Noahs bijzondere levensverhaal - van een arme jeugd onder de apartheid in Zuid-Afrika tot geliefde comedian en presentator van The Daily Show - begon met een misdaad: zijn geboorte. Hij werd, hoewel gemengde relaties verboden waren, geboren als zoon van een blanke Europese vader en een zwarte Xhosa-moeder, die voor de buitenwereld moest doen alsof ze zijn nannywas in de weinige momenten dat ze als gezin samen waren. Zijn briljante, excentrieke moeder speelde een hoofdrol in zijn leven: ze was komisch en diepgelovig (ze gingen zes dagen per week naar de kerk en op zondag zelfs drie keer), en hielp Trevor op zijn hobbelige weg naar wereldfaam.

Trevors belevenissen zijn afwisselend bizar, gevoelig en hilarisch. Zo vertelt hij hoe ze rupsen aten als er geen geld was, hoe hij uit een auto werd geslingerd tijdens een poging tot kidnapping, en over tienerverliefdheden in een door huidskleur geobsedeerde maatschappij. Zijn verhalen schetsen een onvergetelijk portret van een jongen die opgroeit in een snel veranderende wereld, gewapend met een scherp gevoel voor humor en onvoorwaardelijke moederliefde.

*

Roman

Wonderboom

Auteur: Lien Botha

Winkelprijs 18.95 euro

Hartklopactieprijs: 15.5 euro

Inhoud:

Magriet Vos moet vluchten. Ze is violiste en woont in een post-apocalyptisch Zuid-Afrika dat op de rand van de chaos staat. Magriet speelt geregeld voor de West-Kaapse tiran Albino X. Ze vreest dat ze haar leven niet zeker is als Albino X haar toenemende geheugenverlies ontdekt. Ze vertrekt in het geheim naar haar geboorteplaats, vijftienhonderd kilometer naar het noorden.

Magriet Vos wil naar haar roots, voordat ze vergeet wie ze is. Haar leven kent ze dankzij haar dagboek en foto’s, die ze als een kostbare schat in haar vioolkist bewaart. En door de vage herinneringen die bepaalde plekken of landschappen oproepen.

Wie Wonderboom leest, reist met Magriet Vos mee in een zoektocht naar haar individuele en collectieve geschiedenis en is getuige van een uniek Zuid-Afrika.

Lien Botha schept een toekomstbeeld van het land aan de hand van historische gebeurtenissen – de Marikana-slachting, de apartheid, de Boerenoorlog, de VOC – en via talloze verwijzingen naar herkenbare Zuid-Afrikaanse namen: van schrijvers en schilders als Anna M. Louw en Hendrik Pierneef tot de rapper Yolandi Visser van Die Antwoord.

Praktisch

Bestelling sturen naar info@hartklop.be

Wij sturen je een berichtje wanneer je je boeken kan afhalen en betalen in boekhandel De Kleine Johannes, Tiensestraat 17 te 3000 Leuven