Return to site

Zuid-Afrika gefileerd in 3 uitgelezen boeken

 

· Boek en cultuur tips


Wie zich deze zomer zou vervelen, geen nood! Hartklop zorgt voor jouw entertainment. 

Het eerste waar Hartklop voor zorgt is een goed glas wijn dus duik je kelder in en ga op zoek naar een wijntje dat perfect past bij je stemming.

Met een goed boek in de hand word je ondergedompeld in een heel andere wereld, en dus hebben we weer wat BOEKENTIPS voor jou. 

1. Damian Galgut, De Belofte : Winnaar Booker prize 2021 

Voor elke literatuurliefhebber

Een meesterlijke familiegeschiedenis tegen de achtergrond van het veranderende Zuid-Afrika

Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af. Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost. Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus gaan hun eigen weg en blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Kan zij nog iets uitrichten of is het daarvoor te laat? 

2. Niels Posthumus: Alle problemen begonnen met Van Riebeeck :2021 

Voor al wie van geschiedenis en actualiteit houdt 

De auteur is tien jaar geleden in Zuid-Afrika aangekomen en heeft daar de actualiteit met een ongelooflijk sterk waarnemings- en inlevingsvermogen gevolgd en verwoord. 

Zijn nieuw boek is verbazingwekkend omdat het de geschiedenis van Zuid-Afrika vanaf de komst van commandeur Van Riebeeck in 1652 samenbalt tot een snedig, verrassend en soms ontroerend verhaal. 

Wie het boek leest met de Belgische koloniale geschiedenis op de achtergrond, wordt getroffen door het immense verschil tussen beide landen. Doordat Posthumus sterk inzoomt op de strenge gereformeerde theologie van de Nederlandse kolonisten en op de al even dogmatische vorm van calvinisme van de Franse Hugenoten, begint het de lezer te dagen dat het juist het katholicisme is dat de kolonisatie in Belgisch-Congo totaal anders heeft doen verlopen.  

3. Andrew Harding : Dit zijn geen aardige mensen -2020 

Voor al wie van true crime houdt maar tegelijk ook een scherpzinnige maatschappijanalyse waardeert. 

Veel leesplezier!