Return to site

Openhartig gesprek met John Parker over de ALTYDGEDACHT wijnen

· Bottel en Braai tips

Hartklop sprak met John PARKER, de oudste van de beide ALTYDGEDACHT-broers, die stilaan zicht krijgt op de druivenoogst van 2019.

"Die oogst start in Zuid-Afrika in februari. Dankzij de - voor de Kaap – frequente neerslag van dit jaar, belooft de druivenproductie overvloedig te worden.

De droogte, die we vorig jaar kenden, heeft voor de niet geïrrigeerde wijngaarden van ALTYDGEDACHT niet alleen slechte gevolgen, integendeel : de kleinere productie en het terroir van Durbanville zorgen precies voor karaktervolle en kwalitatief hoogstaande wijnen".

Op dit ogenblik levert Hartklop de PINOTAGE (de meest karakteristieke Kaapse wijn, ideaal bij rood vlees en wild) van de wijnoogst van 2015. Dat 2015 voor deze monocepage zonder meer een ‘zeer goed’ jaar is horen wij graag uit de mond van John. En dat 2017 een topper belooft te worden, maakt ons ongeduldig.

Met ‘de feesten’ in het vooruitzicht, hebben we het met John over de ‘Zuid-Afrikaanse champagne’, de MCC (METHODE CAPE CLASSIQUE). Die werd 5 jaar geleden ontwikkeld door de toen nieuwe wijnmaker, Etienne LOUW en maakte in 2014 meteen een sensationele entree als beste ‘vonkelwijn’ van Zuid-Afrika. "Ondertussen is deze MCC één van de sterkhouders van ALTYDGEDACHT." aldus John.

Wie Durbanville zegt, denkt echter nog steeds in de eerste plaats aan de SAUVIGNON BLANC, "de druif die uitstekend gedijt op de flanken van de Tijgerberg, waar de wind vanuit de nabije oceaan voor de nodige afkoeling zorgt". Zo krijgt men in het glas de ideale frisse wijn die we zoeken als dorstlesser en smaakopener bij het aperitief. Tegelijk is de kurkdroge Sauvignon Blanc de perfecte begeleider bij voorgerechten met vis en schaaldieren.

Die culinaire eigenschappen vinden we ook terug bij de ‘OLLO’, de enige ‘blend’ van ALTYDGEDACHT - we smaken in het bijzonder de Viognier druif, zo typisch voor de wijnen die we drinken in en rond de Zwitserse en Italiaanse Alpen -. "Nog een huzarenstuk van Etienne LOUW, ontwikkeld ter ere van mijn broer, Oliver PARKER die hij als wijnmaker opvolgde" dixit John. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze witte wijn het hart van menig Hartklopper sneller heeft doen kloppen of heeft gestolen. Kies zelf je favoriete cliché .

Van de Weisser RIESLING nemen we afscheid. Hartklop-liefhebbers die er snel bij zijn kunnen bij aankoop van een dozijn nog genieten van een 12de gratis fles.

De origineelste ALTYDGEDACHT wijn, de rode BARBERA, is daarentegen een blijver. Ook een wijn met een mooi verhaal, maar dat houden we voor een latere gelegenheid!