Return to site

Go back in history

maar

dan zonder Mugabe

· Bush en reis tips -

Wie Zimbabwe zegt, zegt ‘Mugabe’. Of als je toeristisch ingesteld bent, ‘Victoria Falls’. Maar wie Zimbabwe zegt, weet waarschijnlijk niet dat je er een geweldige ‘back in history’-gevoel kan ervaren. Ooit gehoord van de Kariba Ferries? Of van Aberfoyle Tea Estate?

In 2014 plande ik een avontuurlijke rondreis van drie weken in Zimbabwe en deel van de pret is natuurlijk de voorbereiding.

Tijdens mijn zoektocht naar bijzondere plekken, kwam ik in contact met een Nederlands-Belgisch-Algerijnse familie die al meer dan 20 jaar in Harare woont. Ze kennen het land als hun broekzak.

Zo kwamen we te weten dat één van de verborgen, historische pareltjes op amper 4,5 uur rijden van Harare ligt: Aberfoyle Tea Estate met zijn lodge en ‘9 holes golf course’ en naburige thee fabriek, Wamba.

Je bereikt de Tea Estate via de Eastern Highlands waarna je afdaalt in een immer groene vallei van bananen en avocadoplantages, de Honde valley. Plots word je omgeven door theeplantages die als een groen deken de heuvels bedekken. Hier ben je aanbeland in Aberfoyle.

Aberfoyle Tea Estate werd aangelegd door de Ierse Jo Egoe en zijn rijke vrouw Kay in het midden van de vorige eeuw. Samen plantten ze maar liefst 1600 ha theestruiken aan.

De huidige lodge werd in 1960 door de vooruitstrevende Jo en Kay opgericht als ontmoetingsplaats voor de staf van de theeplantage. Ze groeide al snel uit tot de place to be voor de high society van Zimbabwe.

Als fervente golfspelers legden Jo en Kay midden in dit subtropisch paradijs een 9 holes golfterrein aan. Het golfterrein is er nog steeds in zijn oude glorie en één van de mooiste en vooral origineelste die ik ooit zag. Beeld je daarnaast nog alle mogelijke subtropische vogels in die in de struiken neerstrijken en het plaatje is compleet.

Wij logeerden er midden in de theeplantages in het huis van de voormalige bestuurder dat helemaal de sfeer ademde van de jaren 60!

Op diezelfde reis hadden we opnieuw een jaren 60-ervaring toen we de Kariba Ferries namen voor een 22 uur durende overtocht van het Karibameer.

De oude, kranige ferry kan maximaal een 40-tal personen en 10 auto’s meenemen op zijn overtocht en is een onvergetelijke ervaring. Je waant jezelf in het decor van ‘Out of Africa’, zowel in de boot als op het meer.

Wanneer je je installeert op het kleine dek met een goede verrekijker, ben je de hele dag zoet met het spotten van olifanten, nijlpaarden, krokodillen en buffels. Je kan je tijd natuurlijk ook verdrijven met kaarten, lezen en ja, zelfs zwemmen in het meer. Al zou ik je dat laatste niet aanraden. Enkele dagen na onze zwempartij vernamen wij van een plaatselijke piloot dat grote krokodillen tot in het midden van het meer komen en dus wel een gevaar kunnen vormen voor zwemmers.

Je kan natuurlijk ook socializen met je medereizigers. Tenslotte zullen jullie allemaal samen de nacht doorbrengen op een bedje/matras in de enige grote overdekte eetruimte.

Ik hield er in ieder geval een heel sympathieke kennis aan over en bezocht haar wine estate een paar jaar later in de Kaap. De wereld is klein!


Kathlien

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image