Return to site

De Cederbergen en Tankwa Karoo: Zuid-Afrika 'pur et dur'

· Bush en reis tips -

Of je nu sportief bent of niet, houdt van luxe of niet ....zolang je een natuurliefhebber bent, is toeren in de Cederbergen en Tankwa Karoo national park een belevenis die bij blijft .

Wij vertrokken vanuit Kaapstad en reden op amper 4 uur tijd de Cederbergen in , met een tussenstop in Tulbagh, een volledig in Kaaps-Hollandse stijl gerestaureerd dorpje .

Je kan de Cederbergen zowel via de westkant (via Citrusdal of Clanwilliam) als via de oostkant (via Ceres en Op die Berg) bereiken. Persoonlijk vind ik de oostkant veel mooier en het berglandschap met zijn rotsformaties veel indrukwekkender.

Je kiest best een logement in functie van je aspiraties . Wij wilden vooral een gezellige plek waar we zelf konden braaien en waar we ook een hele dag konden hiken . Dus werd het Mount Ceder lodge en hikten we de steile rotsen op naar 'malthese cross', een rotsformatie in de vorm van een gigantisch kruis. Volgende keer staat de 'wolfcrack and arch' walk op het lijstje en gaan we op zoek gaan naar de beroemde eeuwenoude rotstekeningen.

Als je graag 'off the beaten track' rijdt, rijd dan via Eselsbank naar Wuppertal . Dit is een ongelooflijk ruw, afgelegen maar prachtig stukje Cederbergen . Te midden van dit ruige landschap ligt Wuppertal met zijn witgekalkte huisjes, een voormalige Moravisch missiedorpje dat je helemaal terug katapulteert in de tijd . Koop er authentieke 'veldskoene' maar weet dat je hiermee qua elegantie niet gaat scoren , qua duurzaamheid des te meer. Bezoek de rooibosfabriek en gun jezelf de beste rooibosthee.

Van de Cederbergen naar Tankwa Karoo national park kan je niet rechtstreeks rijden . Maar dat is nu juist het plezante en leuke ervan , je rijdt langs de prachtigste passen zoals de pakhuispas, de botterkloofpas, de gannagapas.

De Karoo streek is toeristisch de meeste onderschatte streek terwijl elke rechtgeaarde Zuid-Afrikaan je onmiddellijk zijn liefde voor de eenzaamheid en de pure natuur van de Karoo zal bezingen. De uitgestrekte vlaktes met hier en daar een kopje ( klein rond bergje) , de droogte, de vetplanten, de honderden soorten veldbloemen in de lente, de gemsbokken en elanden , je vindt ze allemaal terug in dit park.

Ook de bewoners van deze streek hebben zo hun eigenheid en wil je die ervaren , logeer dan zeker in Gannaga lodge , een plek die je niet meer makkelijk zal vergeten. Stop onderweg ook eens in de Tankwa padstal & Pub om de Karoo sfeer op te snuiven.

Wij hadden alleszins geen spijt van onze Karoo-ervaring en voelden ons als God in Zuid-Afrika.

Kathlien

Ps. Schaf je zelf een goede gedetailleerde kaart aan voor de regio . Slingsby maps is een goede optie , ook voor de hiking trails in de Cederbergen en kan je makkelijk online bestellen.

 

 

broken image
broken image
broken image
Tankwa karoo national park